Kā labāk pasargāt savu auto no dabas stihijām vasaras mēnešos?


Mūsdienu klimats spēj pārsteigt ne tikai mūs, bet arī mūsu automašīnas, kuras bieži vien ir pakļautas dažādām dabas izpausmēm. No zibens spērieniem un pārmērīga karstuma līdz lielgraudu krusai un pēkšņiem plūdiem – vasaras mēneši var būt īpaši bīstami. Atkārtošana ir zināšanu māte, un piesardzība – tēvs, tāpēc šeit ir daži padomi, kā ātri un efektīvi pasargāt savu auto un kādu profilaksi veikt, lai jūsu auto neciestu.

Foto: pexels.com

1. Aizsardzība pret zibens spērieniem

– Ja pērkons, tā teikt, jūs pārsteidz no skaidrām debesīm, pārmērīgam satraukumam nav pamata. Tiešs zibens trāpījums auto ir “pa spēkam”, un arī tā pasažieri būs drošībā. Tīri teorētiski tas tā ir, tomēr, ja ir iespējams, pērkona laikā prātīgāk būtu apstāties. Taĉu vērts piedomāt, kur novietojat savu spēkratu. Parkojiet savu automašīnu vietās, kur ir mazāka iespēja, ka tuvumā atradīsies augsti objekti, piemēram, koki vai apgaismes stabi, kas varētu piesaistīt zibeni.

– Ilgstošai stāvēšanai, ja vien iespējams, novietojiet savu automašīnu garāžā vai zem speciāla auto pārklāja, kas nodrošina papildu aizsardzību.

Foto: pexels.com

2. Pārmērīgs karstums

– Lai pasargātu auto no pārkaršanas, veiciet logu tonēšanu vai arī lietojiet speciālus saules aizsargus (noteikti tādus ir nācies redzēt siltajos platuma grādos), lai samazinātu tiešo saules staru ietekmi uz auto salonu.

– Ieteicams atstāt nelielu spraugu logiem vai lietojiet ventilācijas režīmu, lai novērstu pārmērīgu karstumu automašīnā.

– Regulāri uzklājiet aizsargvasku uz auto virsbūves, lai samazinātu krāsas izbalēšanu un aizsargātu pret UV starojumu.

– Veiciet dzesēšanas šķidruma līmeņa regulāru kontroli un dzesēšanas sistēmas profilaksi servisā. Tas pasargās auto no “uzvārīšanās” riska, piemēram, atrodoties sastrēgumā un garantēs, ka ne tikai dzinēja, bet arī salona dzesēšana darbosies nevainojami.

– Piedomājiet pie plastmasas un gumijas detaļu apstrādes ar tam paredzētiem aizsarglīdzekļiem. Tas palīdzēs saglabāt detaļu, piemēram, durvju un lūku gumiju, blīvju un citu noslēgu funkcionalitāti un ilgmūžību.

– Sekojiet līdzi spiedienam riepās, kas būtiski palielinās karstā laikā. Pārpumpēta riepa ne tikai zaudē veiktspēju, bet pastāv pārsprāgšanas risks.

Foto: pexels.com

3. Lielgraudu krusa

– Lielgraudu krusa vasaras mēnešos Latvijā vairs nekas unikāls, tāpēc noteikti ir vērts iegādāties speciālu aizsargpārvalku, kas ir izstrādāts, lai pasargātu auto no krusas bojājumiem.

– Ja aizsargpārvalks jums šķiet par dārgu vai komplicēti, izmantojiet blīvu segu vai citu materiālu, lai pārklātu automašīnu, ja krusa tiek prognozēta vai pārsteidz jūs pēkšņi, un vairs nav iespējams pārvietot auto zem jumta.

– Nesmādējiet KASKO polisi ar norādi par attiecīgo risku.

Foto: pexels.com

4. Krītoši koki un zari

– Vienmēr novērtējiet vietu, kur auto tiek atstāts. Ja iespējams, izvairieties no auto novietošanas zem kokiem, īpaši laikā, kad prognozēts spēcīgs vējš vai vētra.

– Sirdsmieram arī šeit var talkā nākt KASKO apdrošināšana. Tomēr lieku reizi pārliecinieties, ka jūsu auto apdrošināšanas polise sedz dabas stihiju radītos bojājumus.

5. Putekļi un putekšņu koncentrācija

– Ieteikums pavisam vienkāršs: mazgājiet savu automašīnu pēc iespējas biežāk, lai noņemtu uzkrājušos putekļus un putekšņus, kas var būtiski kaitēt krāsai, logiem un detaļu savienojumiem.

– Nekad nedarbiniet logu tīrītājus “pa sauso”. Piemēram, nereti jums ir palicis aizmugurējais logu tīrītājs automātiskā režīmā un ieslēdzas katru reizi, kad ieslēdzat atpakaļgaitu. Noteikti atceliet šo funkciju. Tāpat nedariet pāri virsbūves krāsojumam un lakai – nav nekā briesmīgāka kā auto apslaucīšanas ar sausu lupatu.

– Pārliecinieties, ka jūsu auto ventilācijas sistēmā ir tīri un darbspējīgi putekļu un gaisa filtri. Tas ievērojami uzlabo gan dzinēja, gan kondicionēšanas sistēmu darbību.

Foto: pexels.com

6. Koku “pilēšana” un putni

– Šis ir kaitinošs aspekts, bet diemžēl loti izplatīta realitāte visas vasaras garumā. Tāpēc, lietojiet aizsargpārvalku, lai pasargātu auto no koku sveķiem, putniem un citiem koku “pilēšanas” efektiem.

– **Ātra tīrīšana**: Ja uz auto virsmas pamanāt sveķus vai citus koku izdalījumus, nekavējoties tos noņemiet, lai novērstu krāsas bojājumus.

7. Asfalta izsvīdums un pēkšņi plūdi

– Apsveriet auto apakšdaļas aizsardzības līdzekļu uzklāšanu, lai pasargātu no ceļa seguma izsvīduma radīta mikropigmenta un citiem bojājumiem.

– Nenovietojiet auto tur, kur parasti veidojas peļķes, bet turiet savu auto augstākās vietās, īpaši, ja prognozētas spēcīgas lietusgāzes un plūdi.

– Pārbaudiet, vai jūsu auto logu tīrītāji un ūdens noteces sistēma darbojas pareizi, lai nodrošinātu redzamību un novērstu ūdens uzkrāšanos motortelpā vai virsbūves ailēs, kas eventuāli novedīs pie korozijas vai īssavienojuma vados un auto elektronikā.

Vasaras mēneši piedāvā lieliskas iespējas ceļošanai un atpūtai, tomēr tie arī rada dažādus izaicinājumus automašīnu īpašniekiem. Lai pasargātu savu auto no dabas stihijām, ir svarīgi pievērst uzmanību dažādiem faktoriem un veikt atbilstošus aizsardzības pasākumus. Atcerieties, ka profilakse vienmēr ir labāka par ārstēšanu, un rūpes par savu automašīnu tagad var novērst lielākas problēmas nākotnē. Tāpēc sargājiet savu auto, sekojiet līdzi laikapstākļu prognozēm un veiciet nepieciešamos pasākumus, lai vasaras mēnešos varētu izbaudīt bezrūpīgu un drošu braukšanu.